Blaty kuchenne laminowane produkowane są na bazie płyty wiórowej, której powierzchnia pokryta jest laminatem HPL. Dodatków przednia krawędź blatów zabezpieczona jest paskiem płyty MDF, co sprawia, że jest ona odporna na uderzenia w trakcie jego użytkowania.
Niepowtarzalne wzornictwo, struktury (np.: kamienia, skalna, bazaltowa) oraz szeroki wybór laminatów używanych do produkcji blatów kuchennych powodują, iż blaty te są świetną alternatywą w stosunku do blatów kamiennych czy z tworzyw sztucznych (HPL) zarówno pod kątem ceny jak i designu.
Blaty kuchenne producenta Swiss Krono, które posiadamy w swojej ofercie umożliwiają dopasowanie ich do płyt meblowych oraz laminatów HPL, co pozwala na zaprojektowanie i wykonanie mebla niemalże w każdym kształcie.
Zalety blatów SWISS KRONO*:
• odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne
• powłoka antybakteryjna – wszystkie blaty mają właściwości antybakteryjne, co oznacza, że bakterie nie namnażają się na ich powierzchni (właściwości potwierdzone certyfikatem)
• odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu
• odporność na działanie detergentów – domowe, delikatne środki czystości (np. płyn do naczyń) nie ścierają i nie uszkadzają laminatu
• odporność na działanie pary wodnej – para nie przenika w głąb blatu i nie powoduje rozwarstwień płyty- dotyczy powierzchni roboczej blatu; w przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej
• odporność na zarysowania, wgniecenia i ścieranie – laminaty (CPL i HPL) wykorzystywane do produkcji blatów produkowane są wg wymagań normy PN-EN 438 – dopuszczalne są na nich prace domowe, jednak bez cięcia, szlifowania i uderzania zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami.
• odporność na zaplamienie – płyny, takie jak np. mleko, herbata, kawa, soki, czerwone wino, ocet czy atrament, nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam
* wszystkie opisane cechy odnoszą się do powierzchni roboczej blatów
Zastosowanie:
• do produkcji mebli
• jako elementy wykończenia wnętrz np.: blaty kuchenne, lady, stoły, biurka, półki.
Struktury powierzchni blatów laminowanych